Gemeenteraad 21 december

Harde woorden, scherpe discussies vaak op-de-man gespeeld, een incidentje hier en daar,…
De laatste gemeenteraad van 2010 was niet meteen de gemakkelijkste. Niet te verwonderen, want oa de budgettering 2011 stond op het programma. En het is net de financiële toestand van onze gemeente die er al een tijd voor zorgt dat er grote onenigheid is tussen meerderheid en oppositie. Het was trouwens ook de eerste zitting met Jean-Pierre Dekeyser aan de tafel van de meerderheid.

Luk Draye (schepen van financiën) opende het debat door tekst en uitleg te geven over de voorliggende budgettering. Hij maakte duidelijk dat er inderdaad op een aantal vlakken zal moeten bespaard worden, maar dat dit de goede werking van de gemeente niet of weinig zal belemmeren. Naar de toekomst toe blijft het opletten. Met andere woorden: het zal niet makkelijk worden, maar het is haalbaar…
De oppositie dacht daar duidelijk anders over. Jos Bex (onafhankelijk) sprak zijn bezorgdheid uit over het gebrek aan langetermijnvisie. Hij is ook bang dat er op termijn toch een nieuwe belastingverhoging zal nodig zijn, terwijl er naar de burgers een ander signaal was gegeven. Deze verhoging lijkt ook voor Rik Daems (Open VLD) onvermijdelijk:” het NAC is veel te groot en te duur, we kunnen dit niet blijven betalen met de huidige inkomsten…”.
Daems wees er verder op dat de belastingen in Herent buitengewoon hoog liggen in vergelijking met andere, soortgelijke gemeenten. Terwijl andere gemeenten net proberen werk te maken van belastingsverlaging, lijkt Herent af te stevenen op nog méér belastingen. Verder merkte hij op dat door de geplande besparingen de gemeente Herent een aantal kerntaken niet of slecht zal kunnen uitvoeren.

Dit was ook de mening van Jos Vandikkelen (Groen!): besparingen bij het OCMW gaan, volgens hem, ten koste van de “warmte” van de gemeente. Luk Draye repliceerde hierop: “de geplande 10% besparingen bij het OCMW zitten in de werkingskosten van het OCMW én de gemeente samen. De besparingen raken dus niet aan de cliënten van het OCMW…“.
Ook qua wegenwerken en onderhoud wordt er zwaar in de budgetten gesnoeid. Vandikkelen maakt zich daarom ook zorgen over bv de fietspaden als blijkt dat in 2011 het budget voor het onderhoud hiervan naar nul is gebracht…

Danny De Greef liet noteren dat de spaarpot die de voorbije jaren werd opgebouwd, stilaan zal afgeroomd worden door de té hoge kostprijs van het NAC.

Ook het eventueel nieuw te bouwen sportcentrum/zwembad bleef één van de discussiepunten. “Hoe is het mogelijk dat er in de huidige toestand nog aan gedacht wordt om dit te gaan bouwen??” vraagt de oppositie zich af.
Jo De Clercq verduidelijkte dat dit project op termijn écht wel nodig is voor Herent. “Uiteraard gaan we het pas bouwen als het financieel haalbaar is”, merkte hij op.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s