30 kaarsjes voor toneelkring De Draaikolk

De Draaikolk bestaat deze maand 30 jaar. Tijd dus om even terug te blikken.
De Draaikolk is ontstaan op initiatief van Mieke Peys en Dany Empereur. ‘We waren allebei actief in het scoutstoneel’, vertelt Mieke ‘Maar op een bepaald moment stopt dat uiteraard.  Omdat we toch verder wilden met toneel, hebben we dan maar zelf een toneelvereniging opgericht.’  Zo’n opstart is uiteraard niet makkelijk: er moet een repetitie- en speelruimte gevonden worden, plaats om de decors te bouwen, er moet geld in kas komen,… ‘Het eerste geld is uit onze eigen zak gekomen’, gaat Mieke verder ‘Verder haalden we onze inkomsten uit verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld spaghetti-avonden.’  Dany pikt hier meteen op in:’Onze meest ludieke actie deden we in 1982. We verkochten toen “steunbananen” aan vijf frank per stuk. De actie was zo’n succes dat je in Herent en omstreken geen bananen meer kon vinden in de winkels: we hadden alles opgekocht’

Na 30 jaar zijn er uiteraard heel wat mooie herinneringen om aan terug te denken. ‘En spannende momenten waren er ook’, vertelt Mieke,  ‘Toen één van de hoofdrolspeelsters de dag voor een opvoering ziek werd, heb ik de hele nacht doorgewerkt om de teksten ingestudeerd te krijgen.’
Ondertussen is De Draaikolk meer een meer geëvolueerd. De groep telt momenteel een 40-tal leden. ‘Hiervan is ongeveer de helft spelend lid’, vertelt Dany ‘De rest bestaat uit mensen die zich bezighouden met decorbouw, licht, kostuums,…’ De Draaikolk bestaat uit een bijzonder hechte groep mensen.’We hebben een aantal leden die er vanaf het allereerste moment bij zijn.’, zegt Dany,  ‘Er is weinig verloop van mensen, onze leden blijven lang bij ons’

Dany en Mieke zijn momenteel bezig met de samenstelling van een boek over de voorbije 30 jaar. ‘Het wordt een boek met feiten en weetjes over al de gespeelde voorstelling. En met heel wat foto’s uiteraard.’ vertelt Dany fier.

Uiteraard wordt er in dit jubileumjaar ook toneel gespeeld. ‘Eind november en begin december spelen we TaxiTaxi van Ray Cooney’, vertellen Mieke en Danny ‘ Een knotsgekke komedie om onze verjaardag te vieren!’

Meer info op http://www.dedraaikolk.be


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s