Politie HerKo blijft flitsten aan de werfzone op de Brusselsesteenweg (N2) te Winksele


Nu er beslist is dat de N2 open moet blijven tijdens de wegenwerken, is het ook duidelijk geworden dat de werken veel langer zullen duren. Vooral de zwakke weggebruikers maken zich zorgen over de veiligheid tijdens de werken. Politie HerKo blijft daarom de vinger aan de pols houden om de situatie zo veilig mogelijk te houden.
Op het gedeelte van de Brusselsesteenweg tussen de Nieuwe steenweg en de Termerestraat zijn er tijdelijk versmalde rijstroken aangelegd. Omwille van hun veiligheid is dit traject verboden voor fietsers. Er is een omleiding voor hen voorzien.
Om de veiligheid van de werkende arbeiders en van de voetgangers die de N2 willen oversteken- op de daartoe voorziene oversteekplaatsen- te garanderen, werd een maximum snelheid van 30km/u opgelegd.
Uit waarnemingen bleek dat de bestuurders zich geenszins aan deze snelheid hielden. Daarom werden er in eerste instantie snelheidsmetingen uitgevoerd. Uit deze metingen bleek dat 87% van de voertuigen in overtreding was.
Om de mensen attent te maken op hun rijgedrag plaatste de politie een snelheids-informatiebord , waarmee de weggebruikers duidelijk wordt gemaakt of ze zich al dan niet aan de snelheidsbeperking houden. Er werden ook borden gehangen met daarop “als u voorbij flitst, flitsen wij terug”.

‘Ondanks deze inspanningen bleken og steeds 74% van de voertuigen in overtreding te zijn. Dit waren verontrustende cijfers, het flitsen van voertuigen was dan ook onvermijdelijk om de veiligheid van de personen rondom de werf te garanderen’ meldt commisaris Johan Vanhumbeeck (coördinator verkeer).

Sinds de start van de wegenwerken heeft de politie minstens 2 maal per maand een snelheidscontrole uitgevoerd.

Enkele cijfers:
Totaal aantal gecontroleerde voertuigen: 2392
Totaal percentage voertuigen in overtreding: 10%
Totaal aantal ingetrokken rijbewijzen: 2

Bij de laatste controles reden vele bestuurders een waarschuwingsbord – dat hun gereden snelheid aanduidt – tegen hoge snelheid voorbij om honderd meter verderop, zonder hun snelheid aangepast te hebben, door de politie geflitst te worden.

‘Om het effect van de flitscontroles te onderzoeken zal de politie nog snelheidsmetingen uitvoeren. Indien zou blijken dat het overtredingspercentage hoog blijft, zal het aantal flitscontroles verhoogd worden, want veiligheid daar zorgen we samen zorgen we voor’, meldt Johan Vanhumbeeck verder.

Ter info: de politiediensten HerKo zijn ook aanwezig op de opendeurdag zondag 18 maart in De Kouter (11-17 uur). Naast informatiestandjes en verschillende demonstraties, zijn er ook rondleidingen voorzien met onder andere een bezoek aan het cellenblok en het voertuigenpark.

2 comments

  • Ik woon op de kop van de Nieuwe Steenweg (met heel goed zicht op het verkeer van de N2). Sinds het begin van de werken rijden de auto’s inderdaad ‘volle vitesse’ door in beide richtingen, alsof er niets aan de hand is ! Ik vrees dat 2 maal per maand flitsen een maat voor niks (of toch heel weinig) is. En wat het verbod betreft om de Nieuwe Steenweg te gebruiken van en naar het centrum van het dorp, ook dit is een lachertje. Het verkeer lapt dit verbod grandioos aan zijn laars. Ik heb een aantal keer de wegenwerkers en politie-agenten bezig gezien met het ‘barricaderen’ van de Nieuwe Steenweg. Veertig minuten is het langst dat de ‘barricade’ het heeft uitgehouden. Bestuurders stapten gewoon uit, trokken de barricade naar de kant en zetten hun weg gewoon voort… Enfin, die hele politie-opvolging lijkt eerder op een klucht van de plaatselijke toneelkring. Ik hoop dat het afsluiten van één rijstrook iets meer zal uithalen, hoewel ik er mijn twijfels bij heb… of misschien moet er eerst wel een ongeluk gebeuren waarbij een wegenwerker overhoop wordt gereden om de hele situatie ter dege aan te pakken !

  • Ondertussen heb ik mijn mening over het optreden van de politie bij de werken grondig moeten bijstellen. Sinds gisteren, 18 april, de dag dat het baanvak Leuven-Brussel is dichtgegaan, maken we hier hallucinante taferelen mee ! Gisterenmiddag, van zodra da politiecombi die had postgevat aan de Garage Walton, deze plek hadden verlaten, kwamen tientallen auto’s vrachtwagens, vrachtwagens voor autotransport tot aan de bussluis die ter hoogte van de Nieuwe Steenweg werd aangelegd naar deze plek. De politie had ondertussen hier postgevat. Iedereen diende onverbiddelijk rechtsomkeer te maken, wat een onwaarschijnlijke verkeerschaos teweegbracht en het verkeer Brussel-Leuven (wat wel is toegestaan) serieus hinderde. Er was geen beginnen aan !
    Het ’s avonds werd het nog leuker. Ik heb vanuit mijn zetel, waar ik een heel goed zicht heb op de bussluis, tientallen personenauto’s door de bussluis zien gaan of gewoonweg via het verkeerde baanvak richting Brussel zien verdwijnen (eigenlijk spookrijders). Gelukkig was de politie aanwezig en hebben ze deze situatie een halt toe gehouden. Ik wist niet dat totaal onverantwoorde mensen, voor een omleiding van ocharme +/- 6 km, hun leven en het leven van nietsvermoedende tegenliggers, in de weegschaal willen leggen. Voor mij is dit egoïsme ten top ! En dan te weten dat de Brusselsesteenweg vanaf de uitrit E314 een zee van grote, oranje verkeersborden is waar zelfs een blinde niet kan naastkijken !
    En terwijl ik nu dit alles zit neer te pennen, ga ik even naar de woonkamer (met zicht op de bussluis) en ik zie dat een automobilist stopt, de bussluis opendraait, er een verkeersbord tegenaan zet (zodat de sluis niet kan terug dichtklappen), terug zijn auto instapt en in de richting van Leuven verdwijnt. Ondertussen rijden er weeral ongehinderd een aantal auto’s door richting Brussel. Ik bel de 101, en op minder dan 5 minuten staat er een politiepatrouille die de bussluis terug dicht zet. Onwaarschijnlijke toestanden, moedwillige sabotage van de nieuwe verkeerssituatie.
    Dus wat ik eigenlijk wil zeggen, mijn hoed af voor de politiediensten ! Ze spelen bijzonder kort op de bal en dit met bijzondere hoffelijkheid jegens de overtreders. Bij mij zou het niet waar zijn, meteen de bon op !

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s