Ongerustheid over school in Mali

AISSO is een solidariteitsorganisatie die in Timoektoe (Mali) de opbouw van een school financieel en logistiek ondersteunt. Door de recente staatsgreep in Mali is de situatie ter plekke drastisch gewijzigd: de meeste inwoners zijn gevlucht.

‘We hebben regelmatig kontakt met schooldirecteur Almoustaf’, vertelt Anne Herman (AISSO) uit Veltem, ‘ In noord Mali is de bevolking op de vlucht geslagen.  In Timboektoe zijn hele wijken praktisch verlaten: de families zijn vertrokken naar de andere kant van de rivier , naar dorpen in de omtrek, of naar het zuiden  van het land. Een groot deel is ook gevlucht naar het buitenland en wordt opgevangen in kampen in Burkina Faso en Mauretanië’.

De voorbije jaren heeft AISSO er mee voor gezorgd dat de plaatselijke school meer en meer kon uitbreiden. Het is nu bang afwachten wat er in Mali verder gaat gebeuren.

‘Tot nog toe zijn de rebellen niet in de school Aisso geweest. Ze zijn enkel eens komen kijken naar de vrachtwagen die gebruikt wordt voor het vervoer van de leerlingen, maar bleken niet geïnteresseerd om die in beslag te nemen’, vertelt Anne. ‘De mensen in de stad blijven zoveel mogelijk binnen , ze worden niet lastig gevallen , ze zien de rebellen rondrijden in de stad.  Het meest nijpende probleem is de voedselschaarste en de onzekerheid over het verder verloop van het konflikt’, klinkt het verder.

AISSO was één van de standhouders op de Herentse Wereldmarkt. Naast Anne en Lieve van AISSO was ook Abou, een touareg uit Timboektoe present. Hij is met zijn familie gevlucht naar Burkina Faso, en daarna alleen doorgereisd naar België .

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s