Cactussen: een aanstekelijke hobby

Drie gezinnen uit de Ganzemansberg in Veltem hielden het voorbije weekend opendeur om hun uitgebreide collectie cactussen aan het grote publiek te tonen.

Dirk en Sabine Vleminckx wonen op nummer 27. Bij Sabine begon de verzameling letterlijk met één cactus. ‘Toen ik enkele jaren geleden in het ziekenhuis verbleef, kreeg ik van één van mijn buren een cactus. Ondertussen is de verzameling ook uitgebreid met onder andere vetplanten, irissen en orchideeën’, vertelt ze. ‘Het is inderdaad een “aanstekelijke” hobby’, zegt Sabine’s man Dirk. Naast de cactussen in de serre, staan er buiten ook heel wat wintervaste soorten. ‘Op die manier maken we geen ruzie’, grapt Dirk, ‘Sabine doet de binnenplanten, ik verzorg de planten die buitenstaan’. Het resultaat is een prachtige, kleurrijke tuin. Veel van de planten staan in terracotta potten. ‘Die brengen we mee uit Spanje’, vertelt Dirk ‘We kennen ondertussen de juiste adresjes voor mooi aardewerk’.

Op nummer 23 wonen Roger en Ghislaine Pouillon. Hun twee serres puilen ondertussen ook uit van de cactussen. ‘Het is een tijdrovende hobby’, vertelt Ghislaine, ‘Maar als je dan de mooie bloemen weer ziet aan de planten, dan schenkt dat heel veel voldoening’.

Een bijzonder grote verzameling huist in de grote serre van Maria Swings op nummer 13. ‘Een cactus groeit traag, dus je moet veel geduld hebben’,zegt Maria, ‘Soms duurt het een tiental jaren vooraleer een plant in bloei komt’. Is het geen gigantisch werk om zoveel planten te onderhouden? ‘Het is inderdaad behoorlijk veel werk tijdens de zomermaanden’, zegt Maria, ‘Maar in de winter moeten de planten met rust gelaten worden, dus eigenlijk valt het werk best mee’.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s