Proficiat Pol!

Aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen in een bomvolle kerk… Het is geen beeld dat we vandaag de dag vaak zien. Aanleiding hiervan was het dubbele feest in de OL-Vrouwparochie van Herent.

Enerzijds was er het 1250-jarig bestaan van de parochie. Hoewel een precieze datum niet exact te bepalen is, weten we door historisch onderzoek dat de parochie omstreeks het midden van de achtste eeuw is ontstaan.

Langs de andere kant was er de viering van het gouden priesterjubileum van Leopold “Pol” Verdoodt. Op zondag 8 juli 1962 werd Pol in de kathedraal van Mechelen tot priester gewijd. Nadat hij eerst in Vilvoorde aangesteld was, kwam hij met Kerstmis 1963 als onderpastoor naar Herent. In 1989 werd hij pastoor van de OL-Vrouwparochie en tot op vandaag is hij er nog altijd actief als meewerkend priester.

Waarom is die man uiteindelijk zo belangrijk geworden voor de Herentse parochie? ‘Pol is altijd voorvechter geweest om de Kerk los te trekken uit zijn oude celibataire, mannelijke structuur. In Herent worden de vieringen al jaren voorgegaan door mannen én vrouwen. Gehuwd en ongehuwd’, vertelt voorganger Luk Draye in zijn welkomstwoord. Voorganger Mark Deweerdt legde dan weer de nadruk op Pol als scharnierpunt naar de toekomst. ‘Het stopt niet na deze 1250 jaar’, sprak Mark, ‘We blijven werken aan de Kerk van de toekomst. Het verhaal gaat gewoon door…’

‘I have a dream…’, zegt Pol, ‘Ik blijf dromen van een Kerk die niet afhangt van een logge structuur, maar een Kerk die groeit van onderuit’. Revolutionair, verfrissend en vernieuwend, maar niet altijd makkelijk te realiseren… Toch is het duidelijk dat deze formule écht kan werken. Terwijl vele andere parochies ‘leeglopen’, blijft de Herentse parochie groeien door de inspanningen van een dynamische parochieploeg.

Na de viering ging het richting De Kraal voor een receptie. De stoet aanwezigen werd voorafgegaan door Pol in een feestelijke koets. Heel wat oude bekenden waren speciaal voor de viering naar Herent gekomen. Zo was er bijvoorbeeld Jens die trots zijn foto-album liet zien. Dertien jaar geleden werd hij door pastoor Pol gedoopt.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s