Verkiezingsdebat zonder vonken…

Een volle Wildeman donderdagavond voor het grote Herentse politieke debat. Dit debat was een samenwerking van verschillende Herentse middenveldorganisaties zoals Okra, Femma, de Fietsersbond, ACW, KWB, de GROSH en de Jeugdraad.  ‘Het is uniek dat we zoveel diverse organisaties en verenigingen samen achter dit debat hebben kunnen scharen’, vertelt coördinator Willy Verbeek, ‘Hierdoor creëren we uiteraard een zeer breed draagvlak met verschillende interesses en aandachtspunten’.

Deelnemers waren Jo De Clercq (SP.A), Jos Bex (Herent 21), Jos Vandikkelen (Groen), Liesbeth Devue (Open-VLD), Marleen Schouteden (N-VA) en Philippe Scheys (CD&V). Tijdens het eerste deel van het debat legde moderator Wim Janssen vragen en stellingen rond wonen, mobiliteit, jeugd, ouderenzorg, cultuur en kinderopvang aan hun voor. Deze vragen waren opgesteld door de deelnemende organisaties.

Zoals vaak bij dit soort debatten moet alles en iedereen op temperatuur komen vooraleer er meer diepgaand en to-the-point wordt gepraat. Het eerste deel verliep dan ook vrij mat. De huidige meerderheidspartijen SP.A (Jo De Clercq) en N-VA (Marleen Schouteden) gebruikten hun spreektijd vooral om aan het publiek duidelijk te maken dat ze de voorbije legislatuur goed gepresteerd hebben. Jos Vandikkelen (Groen) verweet hun dan ook té veel klassieke antwoorden en een gebrek aan visie. Liesbeth Devue (Open-VLD) stelde onder andere dat de communicatie met de burgers op verschillende vlakken beter kan.
Uiteraard kwam ook een aantal keren de financiële toestand van de gemeente ter sprake. ‘We kunnen veel beloven, maar hoe gaan we het betalen?’, vroeg Jos Bex (Herent 21) zich af.

Bij heel wat van de thema’s bleven de politici het publiek naar de mond praten. ‘Als alle partijen hier stellen dat jeugdbeleid voor hun prioritair is, dan gaan we een pracht van een nieuw jeugdhuis krijgen…’, merkte Jos Vandikkelen (Groen) terecht op.
Het publiek toonde zich dan ook vrij ontgoocheld tijdens de pauze: ‘Niks nieuws gehoord…’, ‘Ze verkopen platte kak…”, ‘Blijven ze de echte problemen uit de weg gaan???…’ was er te horen bij de aanwezigen.

In het tweede deel kwamen de publieksvragen aan bod. ‘Komt het zwembad er nu wél of niet?’, vroeg iemand zich af. Volgens Jo De Clercq (SP.A) zou het vanaf 2016 financieel haalbaar moeten zijn. Philippe Scheys (CD&V) kreeg het eerste applaus van de avond voor zijn voorstel om hier met andere gemeenten in samen te werken en zo de kosten te spreiden. ‘Ik heb hierover een principieel akkoord met CD&V lijsttrekkers uit buurgemeenten’, vertelde hij. ‘Binnenkort stellen we ons plan graag aan het grote publiek voor’.

Iemand anders vroeg zich af of er al gesprekken aan de gang zijn tussen de N-VA en de SP.A voor een mogelijke coalitievorming. Marleen Schouteden (N-VA) wou hierover geen commentaar geven. Jo De Clercq (SP.A) zei dat zijn partij met iedereen rond de tafel wil zitten om een dialoog aan te gaan. ‘Behalve met de partij van Jos Bex…’, stelde De Clercq.  ‘Ik lig niet wakker van zijn opmerking’, zei Bex (Herent 21) achteraf. ‘Ik heb in het verleden vaak tegen Jo zijn schenen gestampt en dat is blijkbaar nog niet vergeven…’.

De fotoreeks is te bekijken op deze link

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s