Wereldmarkt dit jaar uitzonderlijk in De Bijenkorf

IMG_2359

Een internationale delegatie van meer dan 70 vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika, Afrika en Vlaanderen zal de Wereldmarkt van Herent bezoeken op woensdag 1 mei 2013 om 17.00h. Dit bezoek kadert in de overlegweek over het vervolg van het meerjarenprogramma Gemeentelijke Internationale Samenwerking, georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in Vaalbeek van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei 2013.

De internationale delegatie zal samengesteld zijn uit ambtenaren en politici van de gemeenten Bierbeek, Bornem, Evergem, Edegem, Essen, Gent, Hasselt, Mol, Dilbeek, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Brasschaat, Lommel en hun respectievelijke partnergemeenten uit Nicaragua, Bolivia, Peru, Ecuador, Marokko, Senegal, Zuid-Afrika.

Omstreeks 17u zullen burgemeester Marleen Schouteden en schepen van ontwikkelingssamenwerking Jo De Clercq van Herent de delegatie verwelkomen op de wereldmarkt, die dit jaar uitzonderlijk in de gemeentelijke basisschool De Bijenkorf plaatsvindt.

Het thema van de wereldmarkt is het Q’feest, een verwijzing naar de stedenband die Herent heeft met de Q’eqchi’indianen uit de regio’s Nimlasachal en Nimlaha’kok in Guatemala.

De wereldmarkt is het jaarlijkse hoogtepunt voor alle Herentse vrijwilligers die zich voor het Zuiden inzetten met tal van kraampjes met producten uit het zuiden, activiteiten voor alle leeftijden zoals piñatas knutselen, maskers maken, tortilla’s bakken, zoektocht de Ket-sal en ‘van cacao tot praline’. Lokale radio Scorpio (106FM) zal die namiddag live uitzenden vanop de wereldmarkt. Een knipoog naar het lokale radiostation in Guatemala dat mede dankzij steun uit Herent tot stand is gekomen.

Het centrale thema van de zusterband op de wereldmarkt, de verwijzing naar de lokale radio in Guatemala, de verschillende workshops voor volwassenen en kinderen, het samenspel tussen gemeente en middenveld, de fair trade picknick van Oxfam en het belichten van de Guatemalteekse inheemse situatie zijn belangrijke aspecten om te laten zien dat een hele gemeenschap deze stedenband draagt. Op deze manier krijgt de Herentse wereldmarkt een voorbeeldfunctie, niet alleen naar de Vlaamse ambtenaren toe, maar ook naar de Zuidelijke partners. Een geschikte gelegenheid om aan de delegatie te laten zien op welke manier de stedenband in Vlaanderen wordt belicht.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s