Moederdag op z’n Rwandees

Marthe Kiganahe
Marthe Kiganahe, voorzitster vzw Amahoro

Jaarlijks organiseert de vzw Amahoro een groot Rwandees moederdagfeest in de Wildeman. Met de opbrengst hiervan ondersteunt deze werkgroep de ontheemden uit de streek van de Grote Meren in Centraal Afrika.
Naast lekker Afrikaans eten (moambe met kip en saka-saka), staat er telkens ook dans en poezie op het feestmenu.

Dit jaar kreeg het moederdagfeest het bezoek van Robert Masoreza. Hij is de ambassadeur van Rwanda in België.  De ambassadeur werd welkom geheten door burgemeester Marleen Schouteden en Marthe Kiganahe, de nieuwe voorzitster van de vzw Amahoro.
‘Het moederdagfeest is ook in Rwanda een belangrijk feest’, vertelt de ambassadeur in zijn toespraak.  ‘De vrouw speelt een belangrijke rol in de Rwandese samenleving, véél meer dan in andere Afrikaanse landen. In ons parlement zetelen bijvoorbeeld 36% vrouwen. Dat is meer dan in België’.

Burgemeester Schouteden gaf in haar toespraak toe dat ze de vorige jaren dit moederdagfeest niet heeft bezocht. ‘Maar daar komt vanaf nu verandering in’, beloofde  ze in haar toespraak.

Volgend jaar is het precies twintig jaar geleden dat de genocide in Rwanda heeft plaatsgevonden.  ‘Behalve in Herent zullen er op verschillende andere plaatsen in Vlaanderen en Wallonië herdenkingsplechtigheden gehouden worden’, meldt mede-organisatrice Lieve Devijver nog.

IMG_1497IMG_1473IMG_1499

IMG_1477IMG_1527Robert Masoreza

IMG_1513IMG_1589IMG_1486

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s