Terugblik: Hevige regen en overstromingen in mei 1906

989_001

Regen valt er de laatste dagen (weken) méér dan voldoende uit de hemel. Gelukkig niet zo hevig als tijdens de rampdag 14 mei 1906.

Die dag  zorgde een hevig onweer en  wolkbreuk voor enorme schade in Herent, Bertem en de stad Leuven. Er vielen verschillende dodelijke slachtoffers te betreuren in de streek.
De regenmeter in Leuven bevatte 174 mm regen, maar deze waarde is lager dan de werkelijk gevallen hoeveelheid omdat er onvoldoende hagel werd opgevangen. Het KMI schat de hoeveelheid gevallen neerslag op minstens 200 mm in 3 uur en 15 minuten!!!  Deze ramp zal bekend worden als  “Le cataclysme à Louvain”.

In de vallei tussen de Keizersberg en de Roeselberg, waar later de E314 werd aangelegd, kon het water door de gemetselde duiker van het ‘Windgat’ niet snel genoeg wegvloeien. Er ontstond een ‘meer’ met een breedte van 18 m, 200 m lang en 6.5 m diep. De kolkende watermassa sleurde steenbrokken, berm en wegdek mee en vormde een diepe bres in de Mechelsesteenweg.

Na deze eerste rampvloed aan het Windgat kwam er nog een tweede watermassa toe op Herent, afkomstig van de Bovenberg tussen Bertem en Veltem. De watervloed vernielde over een grote afstand de Brusselsesteenweg en zette stukken van Veltem en Winksele onder water.  Beken zoals de Hogebeek en de Lipsebeek traden buiten hun oevers. Het water overspoelde verderop de Mechelsesteenweg en veroorzaakte een grote overstroming langs de zuidelijke vaartdijk.

Ook de grensstreek van Herent met Winksele kwam onder water te staan. We worden herinnerd aan deze ramp door de inscriptie: “Inondation du 14 mai 1906” op de linkerstijl van het poortgebouw van het Duigemhof. De Hogebeek, die vlak naast deze hoeve loopt, zette heel de omgeving volledig blank.

Windgat 4 Windgat 3

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s