Hemelse klanken

IMG_2083

Heel wat kerken in Vlaanderen stelden vorig weekend hun deuren open voor de Open Kerken-dagen 2013.

In Winksele kon men de Maria Hemelvaartkerk bezoeken en in Veltem de mooie St-Laurentiuskerk.
Wij kozen dit keer voor een bezoek aan de O.L.-Vrouwkerk van Herent.

IMG_2106

Organiste Takako Yanagihara bracht de bezoekers in de sfeer met een kort orgelconcert op het Robustelly-orgel. ‘Het is een zeer bijzonder orgel’, vertelt ze bij haar inleiding. ‘Zowel historisch als muzikaal is er heel wat over te vertellen’. Het werd een zeer boeiende uitleg met allerlei weetjes over de orgelpijpen, de klavieren, de klanken en de restauratie.
Takako was vroeger organiste van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Tokyo en van de Heilig-Hartkathedraal in Yokohama. Ruim tien jaar geleden kwam ze naar België om haar muzikale talenten verder te vervolmaken aan de Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en het Lemmensinstituut. Takako doceert momenteel ook orgel en piano in het Jeugdmuziekatelier “De Hommel”.

Nadien vertelde Marcel Piot over verborgen schatten en bijzondere weetjes in de kerk. ‘Het kerkgebouw heeft een rijke geschiedenis. Er is heel wat gebeurd sinds de bouw begon’, vertelt Marcel.
De kerk werd opgetrokken in verschillende fases. Het oudste deel (tweede helft 12de eeuw) is het romaanse deel. Het schip en het koor zijn gotisch, met elementen uit de 13de eeuw. Nadien zorgden diverse oorlogen ervoor dat er regelmatig moest gerestaureerd en verbouwd worden. ‘Als je goed kijkt, zie je dat achter de biechtstoel vroeger een deur in de muur zat. Deze ging naar de doopkapel die buiten de kerk zat’, weet Marcel.

IMG_2090IMG_2120

IMG_2137IMG_2094

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s