Burgemeester vraagt meer middelen uit Gemeentefonds

IMG_1699

Burgemeester Schouteden vraagt samen met haar collega’s van 30 andere Oost-Brabantse gemeenten een billijker verdeling van het Gemeentefonds en het Stedenfonds.

‘De steden en gemeenten van Vlaams-Brabant worden door de huidige verdelingscriteria sterk benadeeld’, klinkt het langs hun kant . ‘ Vlaams-Brabant telt 17 % van de inwoners van Vlaanderen, maar ontvangt slechts 9 % uit het Gemeentefonds en Stedenfonds’.

 

Door deze regeling krijgen de 30 gemeenten van Oost-Brabant samen 58 miljoen euro per jaar te weinig. Dat is 120 euro per inwoner.Die grote scheeftrekking is er omdat in de huidige verdeling twee steden, Antwerpen en Gent, samen bijna 42 % van het Gemeentefonds en Stedenfonds binnenrijven, voor minder dan 12 % van de inwoners.

Marleen Schouteden (2)Ook bij de voorafname voor de kustgemeenten (1% van het Gemeentefonds) rijzen ernstige vragen. Die extra dotatie voor de kustgemeenten is kennelijk niet nodig, aangezien 3 kustgemeenten 0 % aanvullende personenbelasting heffen en 3 slechts 5 %. Als gemeenten zoveel inkomsten hebben dat ze zich kunnen veroorloven zich als fiscaal paradijs op te stellen, is een extra financiering vanuit Vlaanderen niet meer nodig.

‘Daarom vragen we¬† dat de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement dringend moderne, meer objectieve criteria vaststellen voor de verdeling van het Gemeentefonds’, klinkt het verder.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s