Infomeeting doortrekkersterrein

IMG_3056

Maandagavond organiseerde de gemeente Herent samen met de provincie Vlaams-Brabant een infomeeting rond het geplande doortrekkersterrein aan de Vlietstraat/Bieststraat.

Tijdens de vorige meeting rond een doortrekkersterrein aan de Omleiding, kregen de gemeente en de provincie heel wat kritiek omdat de communicatie naar omwonenden gebrekkig/niet gebeurde.
Het blijft daarom een raadsel waarom de provincie pas vorige week de uitnodigingen voor deze nieuwe meeting de wereld ingestuurd heeft…

Buurtbewoners verlaten de meeting
Buurtbewoners verlaten de meeting

Een en ander leidde opnieuw tot kritiek. Dit keer bij de omwonenden van de buurt rond de Vlietstraat en de Bieststraat. Het actiecomité “Hier ook niet” wil daarom een nieuwe vergadering op een later tijdstip. Uit protest verlieten ze willens nillens de meeting, ondanks de excuses van de provincie. Of dit een goede tactiek is, valt te betwijfelen…

“We houden vandaag een infovergadering, dus we gaan ook informatie geven. Jammer dat sommige mensen reeds vertrokken zijn’, stelt burgemeester Schouteden bij het begin van de vergadering. Schouteden kreeg later tijdens de meeting nog kritiek te verwerken ivm haar vermeende passiviteit in deze zaak. ‘Het lijkt of U zich buiten de kwestie houdt en alles doorschuift naar de provincie’, klonk het uit de zaal.

Luc Robijns
Luc Robijns

Uiteindelijk verliep deze meeting veel rustiger dan de vorige meeting in december. Er werd geluisterd in plaats van gejoeld. Hierdoor konden een aantal panelleden wél uitleg geven rond de problematiek van een doortrekkersterrein. ‘Woonwagens zijn een erkende woonvorm’, stelt gedeputeerde Luc Robijns (provincie Vlaams-Brabant)  ‘Dus we kunnen dit beter goed organiseren ipv alles zomaar te laten gebeuren’.

Opvallend veel vragen uit het publiek bleven over de veiligheid gaan. Korpschef Walter Endels:  “Verwar rondtrekkende woonwagenbewoners niet met rondtrekkende dadergroepen. Er is bovendien veel controle: niet ingeschreven kom je niet binnen op het terrein’. Extra personeel moet er volgens hem niet in dienst genomen worden: ‘De wijkinspecteur neemt het terrein mee onder zijn/haar hoede. ook de terreinopzichter speelt informatie door aan de politie’.

Er zijn ook heel wat vragen bij de ligging van het terrein. ‘Er zijn inderdaad problemen met onder andere erosie en wateroverlast op die locatie. We willen als provincie hier in investeren om dit te verbeteren’, stelt Aster Kalogrias (medewerker diversiteit en gelijke kansen) ‘Bovendien is het terrein qua mobiliteit optimaal gelegen’.

Over het wat en hoe blijft er veel onduidelijkheid. ‘Er moet nog heel wat onderzoek gebeuren’, zegt gedeputeerde Robijns. ‘We proberen vooral een menselijke oplossing te vinden voor iedereen, dus ook voor de woonwagenbewoners. Niets is ideaal voor iedereen’.

IMG_3079

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s