Herentse delegatie op bezoek in Guatemala

221

Van 9 tot 22 juli verbleef een politieke delegatie uit Herent in de beide regio’s in Coban, Guatemala, waarmee de gemeente Herent een zusterband heeft: Nimlahacoc en Nimlasachal.

De reis was bedoeld om beide regio’s beter te leren kennen, om in gesprek te gaan met de regioverantwoordelijken ginder, om de politieke situatie ter plaatse zo goed mogelijk te kunnen inschatten en om de toekomst van de zusterband concreet voor te bereiden.

056Voor al deze thema’s was het bezoek een succes. ‘We konden zeer uitgebreid in beide regio’s in gesprek gaan met de plaatselijke leiders en verantwoordelijken’ vertelt Jos Vandikkelen¬† ‘We waren getuigen van de problemen waarmee de bevolking te maken heeft, maar ook van de kracht en het doorzettingsvermogen om in moeilijke omstandigheden te volharden in de strijd voor een beter leven voor de Q’eqchi’ bevolking’.

Voet tussen de deur

Door de aanwezigheid van de Herentse delegatie is het gelukt om, met een uitgebreide delegatie Q’eqchi’s, een onderhoud te versieren op het gemeentehuis van de stad Coban. ‘Niet onze aanwezigheid en onze woorden waren belangrijk, wel dat we een voet tussen de deur konden plaatsen waardoor de Q’eqchi’s zelf binnen raakten en het woord konden richten tot hun plaatselijk bestuur’, vertelt Jos verder.
Een bestuur dat hen veel te weinig hoort, geen rekening met hen houdt en integendeel veel verwarring en verdeeldheid veroorzaakt. Op donderdag 25 juli kwam het bericht uit Guatemala dat het gemeentebestuur van Coban tot overleg met alle leiders uit de regio bereid is. Dit conform de wet op de ontwikkelingsraden zoals voorzien na de vredesakkoorden. Eindelijk een stapje dichter bij de politieke rechtszekerheid van de Q’eqchi’s.

In haar slotconclusie besluit de delegatie dan ook dat de zusterband een duurzame toekomst verdient. ‘Keer op keer vertelden onze gesprekspartners ons hoe belangrijk de stedenband voor hen is: niet zozeer materieel, wel als psychologische en emotionele ondersteuning voor het werk dat ze verrichten’, besluit Vandikkelen

De Herentse delegatie bestond uit:
– Aicha Al Merrouni en Lies Mine (SP.A – OCMW raadsleden)
– Stef Tosseyn (Herent 21 – gemeenteraad)
– Jan Schelstraete (Open VLD – gemeenteraad)
– Jos Vandikkelen (Groen – gemeenteraad)
– Johan Vanheusden (namens het middenveld; vanuit de Grosh)
– Bernard Dumoulin en Thomas Peeters (ambtenaren Noord-Zuid dienst)

Aan het graf van Manuel Paau - bezieler van de stedenband in Guatemala - met o.a. zijn weduwe, twee dochters en een kleinkind
Aan het graf van Manuel Paau – bezieler van de stedenband in Guatemala – met o.a. zijn weduwe, twee dochters en een kleinkind
De drie vlaggen: Guatemala, Herent en Nimlasachal.
De drie vlaggen: Guatemala, Herent en Nimlasachal.
 Jos Vandikkelen en Jan Schelstraete op de Rio Chichoy
Jos Vandikkelen en Jan Schelstraete op de Rio Chichoy

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s