Herent overlegt met de Q’eqchi’s

IMG_3910

In juli verbleef een politieke delegatie uit Herent in Coban, Guatemala. Onze gemeente heeft een zusterband met de regio’s Nimlahacoc en Nimlasachal.
Momenteel is er een delegatie uit Guatemala op bezoek in Herent.

IMG_3912Fair Trade Ontbijt

Zaterdag was er een overleg-sessie met hun voorzien om samen met de Herentse gemeenteraad een stand van zaken op te maken.
De sessie begon met een echt Fair Trade ontbijt. Naast heel wat zuiderse producten waren er uiteraard ook lekkernijen van onze lokale boeren en kwekers.

De Herentse politici die in juli naar Coban geweest zijn, stelden daarna hun bevindingen voor. Thema’s als oa armoede, oorlog en politieke (tegen)werking kwamen aan bod.

IMG_3915Handen uit de mouwen

Er is nog veel werk aan de winkel. Vaak voert de hogere overheid de politieke rechten niet uit op het platteland. Ze worden soms zelfs misbruikt. Dit lijdt tot onduidelijkheid en verwarring, tot verdeeldheid en ontmoediging.

Ook op het vlak van onderwijs is er nog heel wat werk voor de boeg. Ouders, kinderen en leerkrachten zijn zeer ge├źngageerd. Maar toch kan de wetgeving op het onderwijs dikwijls niet concreet worden toegepast. Oorzaak is het gebrek aan middelen vanwege de Guatemalteekse overheid.

Armoede resulteert oa in een hoge kindersterfte, lage of geen scholing, problemen rond gezondheid en rechtsonzekerheid rond grondrechten. Herent probeert daarom, waar mogelijk, de Q’eqchi’s te ondersteunen in hun zoektocht naar een juridisch onderbouwde rechtvaardige samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

Het is duidelijk dat de zusterband tussen Herent en de beide regio’s in Guatemala langs beide kanten tot belangrijke resultaten heeft geleid. Daarom is een duurzame voortzetting van deze band van essentieel belang, klinkt het als conclusie.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s