Jongeren brainstormen over de toekomst van Herent

IMG_4065

Hoe zien jonge mensen hun gemeente evolueren?  Zaterdag werd hierover gebrainstormd door de Herentse jongeren. 

3020 in 2030

Er stonden 5 thema’s centraal: fuifbeleid, jongeren en ruimte, wonen, participatie en cultuur.

Rond het thema fuifbeleid kwam commissaris Johan Vanhumbeeck meer uitleg geven en mee antwoorden zoeken op vragen als “Moeten we meer aan sensibilisering of aan regelgeving doen?” “Wat is een goed sluituur voor fuiven?” Een van de conclusies was dat de jeugdbewegingen hierin meer betrokken kunnen worden en dat de communicatie met de jeugd heel belangrijk is.

Vicky Pettens en Roland Kums
Vicky Pettens en Roland Kums

Vicky Pettens, directeur van de Oostendse jeugddienst, was gastspreker rond het thema jongeren en ruimte. Zij kwam vertellen over de ombouw van een oude vervallen wielerpiste tot een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en kunnen “hangen”. “Heel belangrijk is de communicatie met de jeugd en verschillende diensten in zo’n project,” zegt Vicky.

Roland Kums, medewerker van de vzw Samenhuizen, kwam een woordje uitleg geven over gemeenschappelijk wonen. Tijdens deze workshop stelde men vast dat er zeker een oplossing moet komen voor de hoge huur- of koopprijzen. Herent heeft echter niet meteen beleid voor gemeenschappelijk wonen, dus is een eerste oplossing misschien een apart fonds voorzien.
Een ander idee was een ‘huurrubriek’ op de gemeentelijke website zodat jongeren op een snelle en gemakkelijke manier een goedkope kamer of woning kunnen vinden.

IMG_4075

In Participatie kwam Karuur de workshop leiden. Communicatie tussen de verschillende diensten en de jeugd blijft een struikelblok stelden ze vast.
Er zijn veel toffe evenementen in Herent, maar als je niet bij een jeugdbeweging bent, weet je niet altijd wat waar of wanneer doorgaat. Ook onderwerpen als het chaotisch verkeer en het gebrek aan voldoende fietspaden kwamen aan bod.

Ruth Cluysen (coordinator van Magda) en Hannes Vanhaverbeke (medewerker bij Locus) kwamen de brainstorm rond Cultuur begleiden.
Er is een uitgebreid aanbod, maar het probleem is dat de jeugd er vaak niet van op de hoogte is. Ook zou er bv een studententarief kunnen worden ingevoerd aangezien de prijzen soms redelijk hoog liggen. Een ander puntje dat aan bod kwam, was dat er meer evenementen moeten komen die generatie overstijgend zijn zodat mensen van alle generaties elkaar kunnen ontmoeten.

 

Meer info op: 3020in2030.be

IMG_4060

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s