Schaapjes tellen…

10323513_10202017668466528_767627268_o

Schaapsherders die met hun kudde van graasplaats naar graasplaats trekken, zien we de laatste tientallen jaren niet zo vaak meer.
Recent echter worden de voordelen van deze praktijk weer naar waarde geschat en worden herders steeds vaker aangesproken voor het ecologisch beheer van percelen, bermen en dijken.

Natuurpunt Herent organiseerde donderdag een schapentocht waar de kinderen kennis konden maken met de eeuwenoude herderstraditie.

IMG_5662Van het Kastanjebos naar de Mollekensberg
Het doel van deze tocht was om de schapen die grazen aan het Kastanjebos, over te brengen naar de gemeentelijke graasgronden op de Mollekensberg. Deze tocht heeft ook een belangrijke ecologische betekenis. De twee gebieden worden als het ware met elkaar doordat er kleine diertjes, zaden en soms zelfs hele planten in de dichte wol blijven hangen.
In tegenstelling tot het maaien met machines kunnen de insecten en kleine dieren, die foerageren tussen de grassen, gemakkelijk ontsnappen aan de levende graasmachines!

‘Wandelen met een gevolg van zo’n 140 deelnemers en een 60-tal schapen is een hele avontuurlijke en vaak ook grappige bedoening’, vertelt Lies Van Herrewegen (Natuurpunt Herent).  ‘De kinderen worden vandaag tot juniorherder opgeleid en ze helpen schaapherder Brecht en zijn herdershonden Tikka en Cas om alles in goede banen te leiden’.

Meat and greet
Rond het middaguur was er een rustpauze ingelast voor zowel de deelnemers als de schapen. ‘Zo’n tocht geeft altijd de nodige stress in de kudde’, vertelt herder Brecht. ‘Het is daarom belangrijk dat de schapen onderweg even kunnen verpozen en wat grazen’. Tijdens deze “Meat and greet” zorgde Natuurpunt voor broodjes met lekkere, gegrilde schapenworst.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

2 comments

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s