Kinderen Meulemansstraat zijn hun speelbos kwijt

IMG_6966

De kinderen uit de Leo Meulemansstraat zullen zich afgelopen woensdag nog lang herinneren… In plaats van een fijne namiddag te kunnen doorbrengen in hun speelbos, zagen ze hoe de bomen onaangekondigd werden omgekapt.

IMG_6985Kamp weg
‘Onze kinderen gingen zoals gewoonlijk naar het bos achter ons huis spelen. Enkele minuten later was Yagon, onze elfjarige zoon, bijna aan het wenen en zei dat zijn boomkamp weg was’, vertelt mama Tais. ‘ Toen ik buiten ging, zag ik verschillende buren  verbaasd kijken naar de bomen die werden omgekapt’.

De buurtbewoners waren uiteraard al langer op de hoogte dat het bos vroeg of laat moest verdwijnen voor de aanleg van nieuwe woningen (Molenveld-verkaveling). ‘Maar we vinden het zéér voorbarig dat er nu zomaar bomen worden gekapt aangezien de nodige vergunningen nog betwist worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen’, meldt buurtbewoonster Karolien Verhaegen.
‘Het is bovendien zeer gevaarlijk dat dit zomaar onaangekondigd kan gebeuren’, zegt Tais. De gemeente weet zéér goed dat er kinderen spelen in dit bos….’

Onduidelijkheid op gemeente
De buurtbewoners probeerden daarom mensen van het gemeentebestuur  -waaronder de schepen van ruimtelijke ordening Philippe Scheys- te contacteren.  ‘Ofwel belden ze niet terug ofwel waren ze niet  bereikbaar.  Niemand kon ons informeren wat de bedoeling was van het omkappen van deze bomen’, vertelt Tais.  ‘Van de mensen die we wél konden bereiken, kregen we tegenstrijdige berichten. Schepen Jo Declercq zei dat hij even verbaasd was als wij’.
Ook op de dienst Stedenbouw kregen de bewoners geen duidelijk antwoord. ‘Volgens de ene persoon ging het slechts om enkele bomen, volgens een andere persoon ging het hele bos verdwijnen…’, zegt Tais

Mogen bomen worden gekapt in het Molenveld?
‘Kappen van bomen mag uiteraard maar als er een kapvergunning is. Voor de bomen in de Molenveld-verkaveling is die kapvergunning opgenomen in de verkavelingsvergunning.’, laat de gemeente later weten.  ‘Tegen die verkavelingsvergunning was beroep aangetekend dat niet is ingewilligd. Daarna is beroep aangetekend bij een hogere instantie ‘raad voor vergunningsbetwistingen’. Dat de zaak daar nog in behandeling is, betekent niet dat de vergunning is opgeschort. Men kan dus gebruik maken van de vergunning om de bomen te kappen’.

RUP Molenveld
RUP Molenveld

Dat men nu die bomen kapt, heeft blijkbaar te maken met de resultaten van het archeologische onderzoek dat in de buurt gevoerd is. De proefboringen in het andere gedeelte van het Molenveld hebben aangetoond dat ook het gedeelte met de bomen archeologisch moet worden onderzocht.

‘Aan de ouders wordt dan ook aangeraden om hun kinderen uit veiligheidsoverwegingen op dat terrein (dat overigens een privéterrein is) niet meer te laten spelen’, klinkt het verder.

IMG_6956

IMG_6977

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s