De Floréal verdwijnt na 100 jaar uit het straatbeeld

Flo3

Heel wat Herentenaars hebben in de Floréal vroeger een danske geplaceerd, hun lief leren kennen of sossen-mosselen gegeten. Het café en de feestzaal worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw.

 

erfgoed_FlorealfebGeschiedenis

De bouw begon in 1914 na de aanleg van de Leo Meulemansstraat, maar werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Eigenaar was de socialistische coöperatieve vereniging COOP.
In de jaren ’30 van de vorige eeuw raakte de vereniging in financiële moeilijkheden en moesten het café en de zaal aan de brouwerij MENA in Rotselaar verkocht worden. De COOP behield wel de winkel langs de Mechelsesteenweg (De Pioen).

FLO5In de jaren ’70 kon het bestuur van de Herentse CSC (Centrale voor Socialistische Cultuur) zowel De Pioen als het café en de zaal aankopen van de COOP en MENA. De aanverwante verenigingen beschikten daardoor over de nodige lokalen voor hun veelzijdige activiteiten. De zaal kon zelfs ter beschikking gesteld worden van het Golfbiljartverbond en De Pioen kon gebruikt worden voor mutualistisch dienstbetoon. (bron: Stuurgroep Erfgoed)

 

Nieuwbouw

De Floréal maakt plaats voor een nieuwbouw met 17 sociale woningen en een nieuwe taverne met polyvalente ruimte. Deze polyvalente ruimte zal aangewend worden als feestzaal, ontmoetingsruimte, vergaderruimte en leslokaal.

Meer info over de nieuwbouw kan U vinden bij Architecten AXIS

FLO4

flo1

 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s