Werken aan de natuur

 

DSCF4046-bewerkt

Een natuurgebied vraagt regelmatig onderhoud. Bij Natuurpunt-Herent weten ze daar alles van. Dit weekend werd er gewerkt in de Molenbeekvallei.

DSCF4057-bewerkt
Irmgard Fuessl en Gerard Moors

‘Elke maand komen we met een aantal vrijwilligers samen om diverse klusjes uit te voeren in onze Herentse natuurgebieden’, vertelt Irmgard Fuessl.
Irmgard is de nieuwe voorzitster van Natuurpunt-Herent. Ze nam begin dit jaar de fakkel over van Inge Van de Voorde. ‘In een natuurgebied is altijd wel wat te doen. We overleggen vooraf met de beheerders wat de meest dringende werken zijn’.

Gerard Moors is beheerder van het Herentse stuk van de Molenbeekvallei. ‘Vandaag zijn we bezig met het hakhoutbeheer’, vertelt Gerard. ‘Verschillende bomen en struiken moeten regelmatig bijgesnoeid worden’.

Vuurke-stook
Vaak wordt met het gesnoeide hout een takkenwal opgetrokken. ‘Maar we kunnen dit uiteraard niet overal doen’, zegt Gerard. ‘Een takkenwal zorgt voor veel schaduw en dat is niet zo fijn voor bijvoorbeeld de amfibieën uit de Molenbeek’. Het hout gewoon op de grond laten rotten is ook geen goede oplossing. ‘Daarom verbranden we het hout’, zegt Gerard. ‘We hebben hier een speciale vergunning voor want een vuurke stoken in een natuurgebied mag uiteraard niet zonder toelating’.

Wil je zelf ook eens mee de handen uit de mouwen steken, neem dan een kijkje op de website van Natuurpunt Herent.  Zaterdag 28 maart is er een nieuwe werkdag gepland.

DSCF4061-bewerktDSCF4064-bewerkt

DSCF4073-bewerktDSCF4048-bewerkt

 

One comment

  • Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van struiken om meer open ruimte en licht voor fauna en flora te creëren. Dit hebben we langs de Molenbeek gedaan. Een takkenril is een goede oplossing voor afscheiding, maar eveneens een schuilplaats voor amfibieën en nestgelegenheid voor vogels. Enkel het kruinhout wordt hier verbrand. En er blijven ook stukken hout liggen, die op hun beurt weer voor biodiversiteit kunnen zorgen (paddenstoelen…).

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s