Herent steunt kinderen in Syrië met solidariteitsactie

DSCF6733

Sterke getuigenissen, een Koerdische maaltijd, traditionele muziek en dans: dit waren de ingrediënten van de solidariteitsactie die zondag gehouden werd in GC De Wildeman.

Deze solidariteits-namiddag was een samenwerking van de GROSH (Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking Herent) en een aantal andere Herentse verenigingen.
‘We willen met deze actie een signaal geven dat we toch écht iets kunnen doen’, stelt mede-organisator Marcel De Prins in zijn toespraak.
De opbrengst van de solidariteitsactie gaat naar mensen van het Rode Kruis in Afrin (Syrië) en wordt gebruikt voor kinderen.  ‘We hebben alle garanties dat de opbrengst van onze actie ook daadwerkelijk op de goede plek terecht komt’, stelt Marcel.

Alale
Alale

Oorlog is verschrikkelijk
Er werd gestart met een Koerdische maaltijd, klaargemaakt door Jafar en Rouchan. Daarna kwamen enkele Syrische vluchtelingen hun vaak hartverscheurend verhaal vertellen.
‘Ik kan uren over oorlog vertellen’, vertelt Dalale. ‘Niemand van ons had gedacht dat het zo verschrikkelijk zou zijn’.  Alale woont ondertussen al een tijd in België en spreekt al een beetje Nederlands.
‘Het was altijd al moeilijk wonen in Aleppo door onze Koerdische achtergrond’, getuigt ze.  ‘De muren hebben er oren. De Koerden worden sterk geviseerd door het regime’.
Toen de situatie in Alepo plots escaleerde, moest Alale  met haar kinderen te voet te vluchten naar de grens. Haar zoon was niet thuis en is niet mee kunnen vertrekken.  ‘Enkele uren later werd ons huis gebombardeerd, hoorden we achteraf’, zegt ze emotioneel. ‘Ik heb ondertussen geen nieuws meer van mijn zoon. Ik hoop hem ooit nog levend terug te zien’.

 

 

Youssef
Youssef

Alles kwijt
Youssef en zijn familie zijn ook gevlucht uit Aleppo. Hun huis in Syrië is vernield. Ze zijn alles kwijt.  Youssef woont ondertussen vier maanden in België. Zijn familie zit nog in Turkije. Hij hoopt van ze binnenkort te kunnen laten overkomen.
‘Syrië is eigendom van één partij’, vertelt hij. ‘Koerden worden inderdaad sterk geviseerd’.  Zo was het bijvoorbeeld verboden om te telefoneren in het Koerdisch. ‘Deed je het toch, dan werd de telefoonlijn gewoon onderbroken’, zegt hij. ‘Er luisterde altijd wel iemand mee’.

DSCF6707DSCF6706

DSCF6694DSCF6738

DSCF6688

DSCF6681

One comment

  • Dirk,

    Hartelijk dank. Dat is een prachtig verslag, zowel inhoudelijk als qua foto’s.

    Vriendelijke groeten, marcel

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s