Tumult rond ontslag gemeentepersoneel

DSCF3560

Vorige week kregen drie personeelsleden van de gemeente hun ontslag. Groen reageert furieus op deze beslissing.

Gesco-contract
Een gesco-contract is een arbeidscontract dat grotendeels wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Vanaf 1 april wordt dit contract echter opgeheven door de Vlaamse Regering. Bij de gemeente Herent zijn zo’n 39 mensen met een gesco-contract tewerkgesteld.
De afschaffing van het gesco-statuut betekent dat de contracten van deze mensen moeten herbekeken worden. Drie contracten worden niet verlengd.

‘Bij deze oefening heeft het bestuur zorgvuldig afgewogen welke functies en taken in de personeelsformatie moeten opgenomen worden’, vertelt Astrid Pollers (N-VA). ‘De toenemende complexiteit van taken maakt dat de uitvoering van bepaalde functies een hoger kennisniveau vraagt met hogere diploma-vereisten. Een aantal taken werd beter herverdeeld. Deze inzichten hebben geleid tot de beslissing om een einde te stellen aan 3 gesco-contracten’.

Personeel niet verstandig genoeg
Oppositiepartij Groen reageert furieus op deze beslissing. ‘Deze drie personeelsleden hebben een gezamenlijke staat van dienst van 70 jaar en worden nu ontslagen omdat “de taken steeds complexer worden”, meldt Jos Vandikkelen(Groen).

Vorige week kreeg het gemeentepersoneel een mail met uitleg over de drie ontslagen. ‘Uit de teneur van die mail leiden ex-collega’s van de ontslagenen af dat het college hen bijgevolg niet verstandig genoeg vindt om hun taken verder uit te voeren’, zegt Vandikkelen. ‘Op alle personeelsbijeenkomsten meldde de burgemeester trouwens dat er geen naakte ontslagen zouden vallen’.

Besparingen
‘We verliezen hiermee het vertrouwen in het college van burgemeester en schepenen’, zegt Vandikkelen. ‘Het is duidelijk dat ook deze ontslagen kaderen in een nooit geziene bezuinigingsoperatie. De bouw van De Kouter heeft een enorme financiële hypotheek gelegd op de toekomst van de gemeente’.

Volgens het bestuur is dit echter géén besparing.’Deze regularisatie van gesco-contracten betekent geen besparing’, stelt Pollers.  ‘De verdere invulling van het personeelsbestand met hoger ingeschaalde werknemers zal tot een stijging van de personeelsuitgaven leiden. We streven ernaar de personeelsformatie aan te passen aan de veranderde noden en behoeften, zodat de beschikbare middelen doeltreffend worden ingezet voor een betere gemeentelijke dienstverlening’.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s