Op culinaire ontdekkingstocht naar Rwanda

Maandag kon je in het LDC d’Ontmoeting terecht voor een culinaire safari doorheen Rwanda.

L1000144-bewerkt
Médiatrice Twagirayezu
Onder begeleiding van Médiatrice Twagirayezu konden de deelnemers kennis maken met een typische Rwandees gerecht: Samboussa oftewel kleine loempiaatjes gevuld met een kruidig vleesmengsel.

‘De Rwandese keuken is een erg rijke keuken’, vertelt Médiatrice. ‘We koken graag met héél veel groenten, vlees of gerookte vis’.

Samboussa is een van oorsprong Indisch gerecht. Je vind verschillende variaties hiervan in de tropen op bijvoorbeeld Réunion, Mauritius en dus ook in Rwanda. De Rwandese versie is een pittige. Médiatrice liet de deelnemers proeven van Akabanga, een gele chili-olie uit Rwanda. ‘Een drupje is genoeg om je mond in vuur te zetten’, lacht ze.

Break wit

Ingrediënten:

  • Gehakt
  • Ui of sjalot in blokjes gesneden
  • Paprika in blokjes gesneden
  • Prei (fijn gesneden)
  • Look (gesnipperd)
  • Eetlepel currypoeder
  • Zout/peper/pili
  • Loempia vellen
  • Frituurolie
  • Bloem en water om de loempia vellen “dicht te lijmen”

Doe het gehakt in een braadpan en bak het al plettend tot het bruin ziet. Voeg de ui, de look, de specerijen en de paprika toe. Laat alles goed garen. Voeg daarna ook de prei toe. Laat het geheel zachtjes stoven tot alles gaar is. Laat daarna afkoelen.

Neem de loempia vellen en snij er met behulp van een rond bord ronde vellen uit. Plooi deze ronde vellen tot ze een driehoekje (frietzakje) vormen. Vul deze driehoekjes met het gehaktmengsel. Kleef de driehoekjes dicht met een “lijm” van bloem en water.

Bakken in frituurolie op +/- 170°. Smakelijk!!!

Volgende maand wordt er in het LDC Tsjetjeens gekookt. Meer info op de website van LDC d’Ontmoeting.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s