Waar naar toe met het Herentse sociaal beleid

ACOD-LRB, ACV-Openbare diensten en Bewegingspunt Herent voerden dinsdagavond actie voor de gemeenteraadszitting. ‘We willen opkomen voor het sociaal beleid’, klinkt het.

De drie organisaties maken zich zorgen over de toekomst van het sociaal beleid van de gemeente Herent. ‘In het verleden voerde de gemeente Herent een vooruitstrevend sociaal beleid’, stellen de actievoerders. ‘Het OCMW bouwde een dienstverlening uit die verder ging dan wat strikt wettelijk was opgelegd. Dit beleid diende als voorbeeld en inspiratiebron voor heel wat gemeenten uit de regio’.
Maar hier lijkt sinds een tijd verandering in te komen: ‘Onder druk van de slogan ’Meer doen met minder’ en van een streven naar een beperkte vorm van efficiëntie, die geen rekening houdt met de sociale baten’, klinkt het.

DSCF2538Minder kans op tewerkstelling
‘De vroeger geboden kansen om werklozen te werk te stellen worden afgenomen’, stellen de initiatiefnemers. ‘Zo werden drie personeelsleden die jaren werkten onder het statuut van Gesco afgedankt. Waarom werd hun job niet omgezet in een volwaardige tewerkstelling?’

Deze maatregel is volgens de drie organisaties een gevolg van een vroegere doorlichting en de daaruit voortvloeiende herstructurering, die er toe geleid heeft dat de ontslagen vallen bij de laagst gekwalificeerden.

 

Break wit

 

DSCF2542Financiële problemen bij OCMW
‘De financiële problemen van het OCMW hebben als gevolg dat de dienstverlening van het OCMW grondig onder de loep genomen zal worden’, stelde Liesbeth Van Hemelrijck (Schepen van Welzijn) tijdens de Welzijnsraad van eind mei. ‘We moeten ons afvragen wat de eigenlijke kernopdrachten zijn van het Herentse OCMW.’

En dit maakt de actievoerders bezorgd: ‘Wanneer de dienstverlening beperkt wordt tot de kerntaken, zal dat ertoe leiden dat taken aan de private sectoren uitbesteed worden en dat de dienstverlening beperkt wordt tot wat strikt wettelijk opgelegd is’, vrezen ze. ‘Deze maatregelen zullen ongetwijfeld een invloed hebben op de personeelsbezetting.  Zullen ook hier de hardste klappen vallen in de laagste categorieën?’

Actiepunten
‘We vragen dat de gemeente de tewerkstellingskansen behoudt en creëert voor personen die anders geen of minder kansen krijgen en dat ze hierbij vooral aandacht besteedt aan personen met een lage tot zeer lage scholingsgraad’, klinkt het. ‘Verder vragen we dat men een herstructurering niet aangrijpt om een privatisering van diensten te verantwoorden’.

2 comments

  • herent zou beter moeten zorgen voor hun mensen,want het geld gaat altijd naar de verkeerde kant,draag zorg voor uw eigen mensen,daar is al meer hulp voor nodig

  • Wacht maar tot de “vluchtelingen”Herent zullem bereikt hebben, dan zal der wel geld en middelen zijn om te helpen…

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s