Het klimaat gaat ons allemaal aan

In de aanloop naar de grote klimaatconferentie in Parijs, organiseerde Groen Herent dinsdag een ‘Roadshow’ in GC De Wildeman.

Ver van mijn bed

L1000568-bewerkt‘De klimaatproblematiek is vaak een ver-van-mijn-bed-show, terwijl het klimaat toch zo tastbaar is in ons dagelijks leven. Het gaat ons allemaal aan’, stelt Tom Creten (voorzitter Groen Herent).
Het klimaat is een mondiaal probleem en dus lijkt het soms dat oplossingen enkel op dat vlak bedacht kunnen worden. ‘Toch worden er vaak waardevolle oplossingen geboden door lokale, kleine groepen geëngageerde burgers’, zegt Tom. ‘We stellen er vanavond enkele aan U voor’.

Break wit

Aan Meneer Klimaat

L1000569-bewerktComédienne Lies Lefever is erg begaan met de klimaatveranderingen.  ‘ Het weerbericht lijkt geen enkele dag nog normaal’, zegt ze. ‘Er zijn steeds maar meer en meer extremen, dus het is duidelijk dat er iets veranderd is’.
Mensen in de derde wereld worden vaak extreem blootgesteld aan de klimaatveranderingen. ‘En dus nemen ze zelf ook waardevolle initiatieven om er iets aan te doen’, zegt Lies. ‘Zo heeft mijn geboorteland Rwanda een verbod op het gebruik van plastic zakjes. Men gebruikt nu herbruikbare stoffen zakjes’.  Lies sloot haar deel af met een brief aan Meneer Klimaat.

‘Beste Meneer Klimaat, het gaat niet goed met u. We proberen u beter te maken, maar we hebben het jammer genoeg al erg verpest’.

Break wit

Klimaatvluchtelingen

L1000607-bewerktAnne Dedry, federaal parlementslid voor Groen, nam daarna het woord. ‘We stonden  de voorbije weken met onze broek op de enkels’, stelt ze.  ‘Als we zelfs binnen ons kleine land niet tot een akkoord kunnen komen, hoe moet dat dan op de grote klimaatconferentie’.
Toch is er ook een positieve tendens in het klimaatdenken, vindt Anne. ‘Belangrijke mensen zoals Ban Ki-moon, de Paus en president Obama luidden mee de alarmbel. En ook kleinere initiatieven zoals dat van Wouter Deprez duwen op lokaal vlak mee in de goede richting’, stelt ze.

Het is dikwijls de armste bevolking die het ergst getroffen wordt door de klimaatwijzigingen. Sommige streken worden stilaan onbewoonbaar en daardoor moet de lokale bevolking op de vlucht gaan voor het klimaat.
‘Het aantal klimaatvluchtelingen zal op termijn groter zijn dan het aantal mensen dat nu vlucht voor oorlog’, waarschuwt Anne.

Break wit

Lokale initiatieven

L1000611-bewerktOok in Herent leeft de bezorgdheid voor klimaat en duurzaamheid. Verschillende organisaties, bedrijven en individuen zijn dan ook bewust bezig om hier iets mee te doen:

Carrefour Market: ‘Als supermarkt kan je veel initiatieven nemen’, vertelt zaakvoerder Hendrik Draye. ‘Vandaar dat we jaren geleden al op de Fair Trade trein gesprongen zijn’.

Zoeken naar klimaatvriendelijke oplossingen is een werk dat elke dag verder gaat. ‘Toen onze klanten opmerkingen hadden over de duurzaamheid van sommige van onze verpakkingen, hebben we concreet geprobeerd om daar iets aan te doen’.  Hendrik wil ook zoveel mogelijk onnodig transport vermijden. ‘Daarom bieden we bij Carrefour Herent heel wat lokale groenten en fruit aan van bijvoorbeeld de Wriemeling of Chris&Mia Pype’.

GBS De Bijenkorf:  ‘Je kan veel materiaal over duurzaamheid vinden in diverse boekjes. Maar dat is op zich al niet echt milieuvriendelijk’, zegt directrice Delila Denivelle. ‘We zijn dan ook gestart met échte beleving in onze school. Kinderen hebben hier véél meer aan’.

Er werden in het verleden diverse acties op touw gezet zoals het mijden van drank uit drankkartons. ‘We doen er alles aan om zo weinig mogelijk afval te produceren op school’, zegt Delila.  ‘We zijn zuinig met papier, onze kippen eten de restjes van het middagmaal, we composteren en gebruiken die compost in onze eigen tuintjes, …  Een echte  kringloopeconomie op school!
Met de initiatieven wil men niet enkel de kinderen sensibiliseren.  ‘We betrekken de ouders ook bij de acties. Zo krijg je een beter draagvlak’.

vzw Hiperion:  ‘ Het is onze bedoeling om onze ecologische voetafdruk te verkleinen’, vertelt initiatiefnemer Dieter Burssens. ‘We nemen deze diepere bedoeling spelenderwijs mee in onze activiteiten. We gaan de deelnemers niet specifiek sensibiliseren. Alles gebeurt op de achtergrond’.

Hiperion organiseerde de voorbije jaren al diverse activiteiten.
‘Zo hadden we reeds “Theater in’t Groen”, onze workshops om zelf huishoudproducten maken en onze quizavonden’, vertelt Dieter. ‘We plannen ook een groene boodschappendienst. Hier kunnen we het sociale aan het groene koppelen door een gezellige babbel met de mensen’.

L1000585-bewerkt

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s