Den Bremt wil geen zendmast naast woonwijk

Infrabel plant de bouw van een GSM-zendmast van 35 meter hoogte aan de rand van de woonwijk Den Bremt. De inwoners kwamen toevallig uit op de bouwaanvraag.

De buurtbewoners reageerden verrast op de bouwaanvraag. Via het wijkcomité werd een informatiecampagne opgestart waarbij aan alle huizen aangebeld werd.

‘De bouwaanvraag hangt uit sinds half oktober op de wettelijke plaats, zijnde ergens langs het Brampad waar de mast zal gebouwd worden’, vertelt buurtbewoner Patrick Vandenhaute. ‘Onze achterliggende wijk werd helaas op geen enkele manier op de hoogte gebracht. Het is een oplettende wandelaar die ons op de hoogte bracht’.

 

Patrick Vandenhaute
Patrick Vandenhaute

bezwaarschrift
De bewoners van Den Bremt zijn ongerust over stralingsgevaar, visuele hinder, schaduwhinder (zonnepanelen) en waardevermindering van hun eigendommen. Er werd dan ook het nodige gedaan om een bezwaarschrift in te dienen. ‘We hebben dit erg snel moeten doen’, zegt Patrick. ‘We ontdekten de bouwaanvraag pas een week voor het verstrijken van de indieningsdatum’.

onbegrip
‘Er heerst vooral onbegrip en woede over het feit dat slechts de onderste 15 meter dienen voor het speciale GSM-R netwerk van de spoorwegen (communicatie treinconducteur met NMBS) en dat de bovenliggende 20 meter enkel dienen voor een GSM-operator (BASE)’, zegt Patrick. ‘De inplanting van zo’n mast vlak naast de wijk is uiteraard moeilijk verteerbaar’.

morele plicht
‘Vermits dit een gewestelijke bouwaanvraag is, heeft de gemeente geen wettelijke verplichting om ons hiervan op de hoogte te stellen’, zegt Patrick. ‘We vinden echter wel dat men hier een morele plicht had om ons dit te laten weten. De gemeente heeft hier een steek laten vallen. Schepenen Scheys en Forceville zijn trouwens beide inwoners van Den Bremt’.

Simulatie-foto van de impact van de mast (foto:Patrick Vandenhaute)

IMG_8967b

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s