Welzijnsraad Herent maakt gezondheidszorg toegankelijker

Vanaf 1 december kunnen inwoners van Herent bij hun ziekenfonds of bij het OCMW een kaart ‘sociaal betalende derde’ vragen. Met die kaart betalen ze enkel het remgeld of de opleg bij hun huisarts.

 

Het bedrag dat de patiënt moet betalen varieert van één tot maximum zes euro. De rest van het honorarium betaalt het ziekenfonds rechtstreeks aan de huisarts. De welzijnsraad van Herent biedt met dit initiatief een oplossing voor mensen die niet naar de huisarts gaan omwille van een beperkt budget.

Lieve Deturck
Lieve Deturck

Financieel moeilijk
Leden van de welzijnsraad van Herent signaleerden vorig jaar dat een toenemend aantal mensen een bezoek aan de huisarts uit- of afstellen om financiële redenen. Ook op een scholenoverleg over kinderarmoede kwam aan bod dat steeds meer ouders niet ingaan op het advies om een oog- of tandarts voor hun kind te raadplegen. Een werkgroep bestaande uit een afvaardiging van de welzijnsraad, het Sociaal Huis, Logo Oost-Brabant en leden van de groepswerking Marant zocht naar oplossingen voor dit probleem. De werkgroep ontwikkelde een kaart ‘sociaal betalende derde’ en vroeg om de medewerking van het OCMW, de ziekenfondsen en de huisartsen van Herent.

Een bezoek aan de huisarts kost ongeveer 25 euro. De patiënt krijgt een groot deel van dit bedrag van het ziekenfonds terug, maar moet het wel eerst voorschieten. Voor mensen met een laag inkomen is dit soms een probleem. ‘Ik zie patiënten op de raadpleging met ernstige gezondheidsproblemen die ik had kunnen voorkomen als ze vroeger waren gekomen’, zegt dr. Lieve Deturck, huisarts en lid van de werkgroep.

kaartjeKaart
Wie in Herent woont én in Herent naar de dokter gaat, kan vanaf 1 december bij het ziekenfonds of bij het OCMW de kaart ‘sociaal betalende derde’ vragen. Voor patiënten die de ‘verhoogde tegemoetkoming’ genieten, zijn huisartsen verplicht om de regeling ‘betalende derde’ toe te passen en enkel het remgeld aan te rekenen. Voor mensen die geen verhoogde tegemoetkoming genieten, maar het financieel moeilijk hebben, zijn huisartsen niet verplicht. Leden van de werkgroep bezochten alle huisartsen in Herent en vroegen om hun vrijwillige medewerking. Haast alle artsen gingen in op de vraag om het kaartje als communicatiemiddel te gebruiken en afficheren vanaf 1 december hun medewerking in de wachtzaal.

Toekomst
In 2016 evalueert de werkgroep samen met de mensen van Marant, de huisartsen en de ziekenfondsen het gebruik van het kaartje en stuurt bij waar nodig. ‘Ondertussen hopen we dat hogere overheden hun verantwoordelijkheid nemen en de toegang tot de eerstelijnsgezondheidszorg vrijwaren voor iedereen’, zegt Els Vandeput, voorzitter van de werkgroep.
Ann Knuts, groepswerker van het Sociaal huis bevestigt: ‘Maar ondertussen gaan wij niet stilzitten. De komende maanden buigt de werkgroep zich over de verdere toepasbaarheid van het kaartje, bijvoorbeeld bij de tandarts.’

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s