Een auto om te delen

 

De tweede auto van het gezin Asperges in Herent bleef vooral werkloos voor de deur staan. ‘Waarom de auto niet delen met de buurt?’, dacht Tim Asperges. Zijn autodeelgroep telt nu 33 gebruikers.

De Herentse autodeelgroep wint alsmaar aan populariteit. En dit gaat niet ongemerkt voorbij in de media. Zondag kwam MAG(azine) Vlaams-Brabant foto’s maken voor een artikel.

L1001175
Tim Asperges

Auto-delen is de auto efficiënter gebruiken
Zoals zo veel gezinnen met drie kinderen leek een tweede auto vanzelfsprekend voor Tim Asperges. ‘Maar die auto werd nauwelijks gebruikt’, vertelt Tim. ‘Ik wilde hem wegdoen, of tenminste efficiënter gebruiken. Zo rijpte het idee om een eigen autodeelproject te starten. Dat was er nog niet in Herent, dus waarom het niet zelf doen?’

Lang moest Tim niet op zoek naar geïnteresseerde buurtbewoners die mee in het project wilden stappen. ‘Vooral voor jonge gezinnen is autodelen een dankbaar alternatief voor een eigen, dure wagen.

Van twee naar vier
Autodelen maakt wagengebruik veel goedkoper. De gebruikers delen immers alle vaste en variabele kosten en een aankoop is niet nodig. ‘We zijn nu twee jaar bezig en tellen 33 actieve gebruikers’, vertelt Tim. ‘ We zijn gestart met twee deelauto’s en recent kwamen er twee extra deelauto’s bij’.

L1001178Sociaal project
De autodelers komen jaarlijks samen om praktische afspraken te maken en de werkelijke kosten te overlopen. Elk jaar tijdens de Wereldmarkt in Herent organiseren ze een heus autodeelsalon. Zo is het initiatief autodelen ook een heel sociaal project geworden. ‘Ik heb de buurt op een heel plezante manier leren kennen’, zegt Tim. ‘En de resultaten mogen er zijn: van de 33 gebruikers in onze autodeelgroep zijn er 12 die hun tweede of enige auto wegdeden of beslisten om geen nieuwe auto te kopen. Autodelen heeft dus een direct effect op het verminderen van de parkeerdruk in een buurt. Net zoals in elke stads- of dorpskern zijn er namelijk ook te weinig parkeerplaatsen in Herent centrum voor ieder zijn eigen wagen.’

Niet alleen particuliere wagens
Autodelen hoeft zich ook niet te beperken tot particuliere auto’s. Er zijn ondertussen al een 10-tal gemeentebesturen die beslisten om hun eigen wagenpark ook in te brengen in een autodeelgroep (zie http://www.autodelen.net/delen_gemeentelijk_wagenpark). Op het gemeentebestuur van Herent is het voorlopig nog even wachten.

Wie interesse heeft om zijn eigen auto in te brengen in de Autodeelgroep Herent of zelf op zoek is naar een deelauto, kan contact opnemen met Tim Asperges – tim.asperges@telenet.be

https://www.facebook.com/groups/autodeelgroepherent/

http://www.autodelen.be

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s