Een warm hart voor vluchtelingen

Vrijdag organiseerde het LOI (Lokaal Opvang Initiatief) een gezellige receptie voor vluchtelingen, vrijwilligers en buurtbewoners.

Over vluchtelingen en hun integratie in onze maatschappij is de laatste maanden al heel wat (negatieve) inkt gevloeid. Het Herentse LOI bewijst dat het ook een warm en positief verhaal kan zijn.
Vluchtelingen en asielzoekers die voor hun opvang aan Herent worden toegewezen, worden in de eerste plaats door het LOI opgevangen. Yvette Van Malleghem en Mieke Cox zijn hier de drijvende kracht. Samen met vrijwilligers/buddies proberen zij de opvang en de integratie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook heel wat gemeentelijke organisaties (GROSH) en verenigingen dragen hun steentje bij.

Hartverwarmend werk
Lut is sinds twee jaar actief als vrijwilliger. ‘Het is erg hartverwarmend werk. Na mijn pensioen als leerkracht wou ik iets doen en ben zo uiteindelijk bij vluchtelingenwerk uitgekomen. Mijn hulp kan gaan van mee boodschappen doen tot documenten en brieven lezen en vertalen. Vooral het laatste blijft moeilijk voor de mensen, ook al spreken ze ondertussen wat Nederlands’.

Naar Duitsland
Paul en Rita zijn buddies van een gezin uit Syrië . Het gezin is sinds december in Herent, maar moet binnenkort vertrekken naar Duitsland.
Op weg naar België zijn er in Duitsland vingerafdrukken van het gezin genomen als identificatiemiddel. Hierdoor wordt hun aanvraag nu verder afgehandeld in Duitsland.
‘Het is goed dat er regels zijn rond asiel, maar het is jammer dat deze regels te weinig kijken naar de integratiemogelijkheden van de mensen’, vertelt Rita. ‘Deze mensen hebben familie in Brussel en zijn ondertussen ingeschreven voor Nederlandse lessen. Het is erg jammer dat we binnenkort afscheid van hun moeten nemen’.

Wil je zelf ook je steentje bijdragen? Meer info op deze link: Solidair met vluchtelingen

 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s